1989-01 31 decembrie 1988-7 ianuarie 1989 Revelion ’89

Posted: 31/12/2011 in 01 Ianuarie 1989, 12 Decembrie 1988, 1988, 1989, Revelion

Ultimul revelion realizat sub auspiciile Epocii de aur. L-am asociat cu Danga-Langa (ora 22). Am găsit ziarul Scânteia de marţi, 3 ianuarie 1989, în care găsim o modificare importantă : piesa de teatru „Florile amintirilor noastre” de la 20:15 a fost înlocuită cu alte 3 emisiuni : a doua parte a filmului Pădureanca, un documentar şi un program de muzică uşoară românească.

Estetic, revista pare sobră,  sumbră chiar, uşor prevestitoare pentru sfârşitul unei epoci, cu excepţia copertei care beneficiază de cele trei culori naţionale, restul ziarului nu are strop de culoare. Şi asta s-a întâmplat de la sfârşitul anului 1988 şi pe tot parcursul anului 1989 . Economie ?

Şi pentru că anul 2012 bate la uşă, vă doresc tot binele din lume, împlinirea dorinţelor şi să trecem la o treaptă superioră de viaţă şi civilizaţie  .

LA  MULŢI  ANI,  2012 !

Un articol din Jurnalul National:
Revelion 1989, cuminte şi neinteresant de Roxana Ioana Ancuta
Fără decolteuri, fără fuste scurte, fără bijuterii, fără strălucire. Nimic special, nimic prea elegant. Un Revelion care nu trebuia să deranjeze pe nimeni.

Seara de ’88 spre ’89, marea seară de Revelion a debutat, de la ora 21:10, cu un „Cântec în prag de An Nou” ? un grupaj folcloric cu miniaturi umoristice „Ceasornicarul cu anecdote”. A fost acelaşi program, au fost aceleaşi urări, au venit aceiaşi invitaţi, s-au impus aceleaşi reguli ca şi în anii trecuţi: ’88, ’87.

În ultimii ani (ai acelei perioade), după cum zice realizatorul tv Titus Munteanu, lucrurile s-au înrăutăţit şi în Televiziunea Română, cenzura a devenit tot mai severă, astfel încât programele, serioase ca un domn sobru în gri, nu au mai avut nici sare, nici piper. Au fost cuminţi şi neinteresante, nu din nepriceperea coordonatorilor şi realizatorilor, ci din ordinele care veneau „de sus”.

În perioada comunistă, românul a primit totul cu „raţia”, astfel a fost conceput şi Revelionul tv. Câteva minute de umor, câteva minute de muzică uşoară sau populară, sau de operetă. Totul mo­derat. Fără excese. Fără strălucire. Fără emoţie. „Oaspeţi la Balul Revelionului”, „Microrecital Mirabela Dauer”, „Maratonul Anecdotelor”, „Danga   Langa”  moment vesel, „Farmecul Operetei” sunt câteva dintre titlurile emisiunilor care s-au difuzat în acea noapte dintre ani.

Se împlinesc 20 de ani de când Tudor Vornicu a realizat ultimul Revelion TVR. Revelionul din ?88/?89 a fost, prin urmare, cel din urmă la care acest mare om de televiziune, foarte îndrăgit de colegi, şi-a adus contribuţia. În aprilie 1989, Tudor Vornicu a murit. „Tudor Vornicu a însemnat foarte mult pentru noi ? spune Marin Traian , deşi deţinea o funcţie pentru un singur departament, avea o influenţă fantastică în toată Televiziunea. Era singurul care îi mai convingea pe Marin Moraru şi pe Gheorghe Dinică, actorii care nu voiau deloc să vină la Televiziune în perioada comunistă, să apară în emisiunile postului naţional.”

„Acesta a fost un Revelion ca şi celelalte”, spune şi Titus Munteanu. „Au fost multe oprelişti din partea CC-ului. A trebuit să avem mare grijă la şopârle;, la ceea ce se spunea. Cântecele au devenit corecte, frumoase, dar nu spectaculoase. Recitalurile nu au deranjat. Fără decolteuri, fără fuste scurte, fără bijuterii. Nimic special, nimic prea elegant. Capul limpede a avut obligaţia să vadă textele şi să nu lase să scape nimic din ce ar fi putut supăra conducerea. De altfel, textele au trecut prin mâinile multora înainte să fie verificate, în final, de cei de la CC, care au venit la Televiziune pentru vizionare. Au fost atât de puricate, încât nici măcar o musculiţă nu mai intra neobservată. Revelionul din 1987 a avut o problemă. Cineva de la Cabinetul 2, deranjat de mustaţa unui prezentator ? i se păruse lui că seamănă cu Sta­lin ? a hotărât ca din acel an nimeni să nu mai apară la televizor cu mustaţă. S-au ras toate mustăţile chiar în preajma Revelionului. Au fost scoase secvenţele în care artiştii apăreau cu mustăţi. Au fost nişte rigori teribile.”

Marin Traian, cunoscutul realizator al serialului satiric „Un zâmbet pe 16 mm”, a condus o secţie de divertisment din cadrul Televiziunii Române, din echipa lui făcând parte Dan Mihăescu, Grigore Pop, Titus Munteanu şi Ovidu Dumitru. „Aici a fost cenzura cea mai mare”, şi-a amintit şi Marin Traian, referindu-se la departamentul de divertisment. „Pentru noi, cei care am scris textele emisiunilor umoristice, a fost cel mai greu şi întotdeauna am avut la îndemână mai multe variante de text”. Atunci a fost ultimul Revelion al celebrelor agrafe. Agrafele care au strâns părul şi perciunii mai lungi ai băieţilor. A fost ultimul Revelion comunist.

Comentarii
 1. outlaw spune:

  Din ziarul Scanteia din care ati postat acele fragmente mai aveti pagini scanate? Ar fi interesant de urmarit acele relatari ale corespondentilor de la Revelioanele din tara, ca sa vedem cum vroia partidul sa prezinte atmosfera de la inceput de 1989.
  Imi aduc aminte ca la Revelionul respectiv am ramas acasa, ai mei neavand posibilitati de a petrece la un local. Vecinii erau plecati la restaurant, iar eu si baiatul lor am ramas stapani in casa si am urmarit programul de Revelion aproape pana la ora 5. Ai mei adormisera, noi gasisem naveta de Pepsi din camara vecinilor si am baut aproape jumatate. Stiu ca aveau si casetofon si inregistrasem cateva scenete si muzica usoara, unele cu comentarii si rasete.

  Apreciat de 1 persoană

 2. tvarheolog spune:

  Am pe undeva acel ziar, dar e o adevărată aventură să-l găsesc. Alte scanări după el nu mai am, în afară de ce a fost postat pe blog. Scuze.

  Apreciază

 3. Gigi spune:

  Decât mizeriile de azi… maneliști și țigăniile… subcultura…

  Apreciază

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.