31 decembrie 1990-6 ianuarie 1991 REVELION 91 Franţa » FR-R9104

Posted: 18/02/2013 | Full size is 1854 × 2475 pixels


Comentarii
 1. RMC Info spune:

  Televiziunea franceza de la începutul anilor ’90, pe care telespectatorul de rând o putea receptiona, era formată din 6 canale (7 in unele orașe) :
  – 4 canale private TF 1, Canal Plus (primul canal privat francez, infiintat in 1984 cu plata*), La 5 (a lui Berlusconi), Metropole 6 – M 6 și
  – 3 canale publice (de fapt numai doua fiindcă unul nu era accesibil peste tot) Antenne 2 (actualul France 2), France Regions 3 (actualul France 3) și La Sept – un canal cultural neaccesibil tuturor care pentru a putea fi urmarit își difuza emisiunile in partaj cu FR 3.

  Dacă pe canalele private emisia era deja non-stop, televiziunile publice nu transmiteau noaptea insa își încheiau emisiunile târziu in noapte si începeau dis de dimineața.

  Ca o paranteză, în vestul Europei nu numai in Franța, seara de 31 Decembrie si ziua de 1 Ianuarie nu sunt așa de importante cum sunt in România de azi (cam tot așa era si la noi înainte de venirea comuniștilor la putere). Din acest motiv programele tv nu sunt spectaculoase iar pe 1 Ianuarie exista chiar programul matinal la 6:30 dimineața dacă ziua cade în cursul săptămânii. Pentru vestici Craciunul este sacru: 24 și 25 Decembrie sunt zile feerice. Adevăratul „Reveillon” in noaptea de 24 spre 25 se face.

  Revenind la canalele francezilor: situatia pe care o vedem in acest supliment al cotidianului „Le Monde” a durat pana in prima parte a anului 1992.

  „Ajutat” mai mult sau mai puțin de puterea politica, La 5 – Pro TV-ul plin de paiete si glamour al lui Berlusconi se închide in Aprilie 1992, frecventa fiind ocupată de noul Arte, care astepta deja, fiind infiintat la sugestia președintelui Mitterand si cancelarului german Kohl. Noul canal cultural, ce dorea apropierea celor doua popoare, emitea la inceput doar de la 19:00 la 1:00.

  Tot in acel an Antenne 2 si FR 3 devin France 2 si France 3, primul începând emisia non-stop. Tot pe frecventa Arte (rețeaua 5) televiziunea publica inaugureaza apoi canalul sau propriu La Cinquième (un canal gen Discovery) care emitea deci in partaj cu Arte.

  Situatia a durat pana in a doua jumătate a anilor ’90 cand au apărut buchetele satelitare Canal Sat. și TPS (Television par Satellite) care au revoluționat, precum Canal +, obiceiurile francezilor: emisie digitala, filme cu sunet in versiune originala si subtitrare la comandă, sunet 5.1 etc.

  Și in fine vine momentul 2004-2005, cand odată cu lansarea televiziunii numerice terestre (digitale) francezii si-au văzut oferta de canale gratuite terestre multiplicata cu 4, trecând astfel de la 5 – 6 canale gratuite… la peste 26 astăzi, Toate in 16/9 și multe in HD.
  __________________________________________________________
  * in comparație, Marea Britanie avea încă din 1956 un canal independent de televiziunea publică.

  Apreciază

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.