1982-07 14-20 februarie 1982

Posted: 25/11/2014 in 02 Februarie 1982, 1982, Dosar

http://ro1975.wordpress.com/2014/11/25/1982-07-14-20-februarie-1982/

Din ziarul “Scânteia” de duminică, 14 februarie 1982, am observat apariţia unui Telejurnal imens, de 75 minute, între orele 13.00-14.15, urmat de un calup de muzică de 15 minute, semn că Telejurnalul putea fi prelungit. La momentul când am trecut la BCU prin ziarele Scânteia din februarie 1982 nu am văzut nimic deosebit, aşa că am căutat în pod “Almanahul Scânteia 1983″, unde se afla, în fiecare an, o cronică a principalelor evenimente politice din anul precedent. Aşa că, am dedus că vineri, 12 februarie 1982, într-o şedinţă a Consiliului de Stat, prezidată de Nicolae Ceauşescu s-au dezbătut şi adoptat “Decretul privind majorarea şi îmbunătăţirea corelării, pe principii economice, a preţurilor cu amănuntul la produsele agroalimentare”, “Decretul nr.46 din 12 februarie 1982 cu privire la majorarea retributiilor tarifare ale personalului muncitor, a alocatiilor de stat pentru copii, a pensiilor si alte drepturi care se acorda in raport de nivelul retributiilor sau pensiilor” (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=35133 ) şi un decret privind “majorarea retribuţiilor tarifare ale personalului militar din Ministerul Apărării Naţionale şi a Ministerului de Interne”. S-a primit ordin ca aceste decrete, în special primele două, care afectau viaţa majorităţii românilor să fie fie prelucrate intens. De aceea a apărut Telejurnalul de prânz de duminică, plus că luni, 15 februarie s-a tipărit cotidianul “Scânteia”, cu toate că lunea nu apăreau ziare (singura zi liberă tradiţională a presei, cu excepţia cotidianului “România liberă”, care nu apărea duminica). 1982 februarieLuni, după amiaza, am observat modificarea titlului filmului de pe TVR2, ora 16.15, de la “Eu nu văd, tu nu vorbeşti, el nu aude“, s-a ajuns la “Himera“. Cred că a deranjat mult prima variantă, fiind mai mult decât aluzivă ! Tot luni seara , în cadrul emisiunii “La început de sâptămână” de pe programul 2, prima rubrică era comentată de Lucian Funar, elev în clasa a IX-a la Liceul Nicolae Bălcescu din Craiova. O căutare pe net mi-a confirmat că Tudor Vornicu ştia să descopere marile talente.   http://www.gds.ro/Actualitate/2010-08-09/Olimpic+craiovean%2C+cercetator+la+Grenoble/ Funar1982-02-14 Coperta 1

Comentarii
  1. rmc info spune:

    Mi-aduc aminte de acest Telejurnal atipic pentru o zi de duminică.

    Era o lista lungă ce curgea din josul spre susul ecranului cu produse alimentare gen zahăr, ulei pâine, făină, orez etc și care anunța majorarea prețurilor.

    Criza în care se afla România, prețul ridicat al importurilor cât si lipsa valutei a determinat conducerea din acea vreme să mărească prețurile pentru a mai diminua din găurile bugetare.

    Apreciază

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.