1983-47 20-26 noiembrie 1983 A doua reducere a programului tv (1)

Posted: 19/01/2015 in 11 Noiembrie 1983, 1983, Dosar

https://arheo2tv.wordpress.com/2015/01/19/1983-47-20-26-noiembrie-1983-a-doua-reducere-a-programului-tv-1/

Miercuri, 23 noiembrie 1983 s-a luat hotărârea unei alte reduceri a programului tv. Programul tipărit pentru săptămâna următoare tocmai fusese tipărit în noaptea de marţi/miercuri şi nu cuprinde nici o modificare, aşa că e unul din acele programe pentru care ar fi trebuit să scoată o a doua ediţie, fiecare din cele 7 zile conţinând modificări serioase. Scânteia de miercuri are programul identic cu cel din Tele-Radio (este ilizibil, nu am focalizat bine, dar am verificat cu scrupulozitate). Joi, 24 noiembrie 1983, Scânteia apare cu noul program redus. Programul după amiezei dintre orele 16-18 devine mai scurt cu 30 minute şi mai devreme, respectiv orele 15.00-16.30 şi aşa va rămâne de marţi până vineri până în ianuarie 1985 (uneori se transmiteau doar 60 de minute (15.30-16.30, joia). Nu mai vorbesc de programul matinal de 2 ore dintre 11-13 care dispare total. (Mă obişnuisem să plec repede de la şcoală marţea şi joia pentru a prinde serialele de desene animate “Povestiri din pădurea verde” şi “Sindbad Marinarul” şi m-am simţit tras pe sfoară când am descoperit că nu se mai transmite program dimineaţa, mai ales că a fost ceva brutal şi anunţat cu jumătate de gură) Programul serii devine mai scurt cu aproximativ 15 minute. Joi a fost anunţată emisie şi pe programul 2, dar vineri, 25 noiembrie 1983 dispare şi programul 2 , care va emite doar în week-end (sâmbătă 19.00-23.00 şi duminică de la 9.30 la 22.00). Sâmbătă 26 noiembrie 1983 (cam ilizibilă Scânteia) observăm revenirea la ca s-a dorit în ianuarie 1982, adică program după amiază între 13.00 şi 17.00 şi seara între 19.00-23.00) Am adăugat şi câteva pagini din Scânteia zilelor de vineri şi sâmbătă, când se făceau apeluri la economisirea energiei electrice. Nu am prea multe materiale, dar dacă vor apărea voi face un dosar special pentru această a doua reducere, care este mult mai spectaculoase pentru mine faţă de prima reducere. Acum, se ajunge la situaţia hilară în care luni să nu se transmită absolut nimic la televiziune.1983-11-20 Coperta 1

Comentarii
 1. dan spune:

  Ideea tampa de a reduce programul tv a avut clar legatura cu propagarea cultului personalitatii si mai putin cu cea de a economisi curent, cea din urma fiind doar un pretext al unui plan bine gandit si determinat. Iar modelul a venit tot din Coreea de Nord, acolo unde Ceausescu invatase cum putea ramane presedinte el si cu familia sa ca un clan sau ca un rege.

  Eu am trait acea perioada, chiar daca nu aveam decat vreo 8 ani in 1983, si imi aduc aminte cum lumea dadea vina pe Ceausescu si nu pe curent. Ce nu a inteles insa Ceausescu este faptul ca in nici o tara din Europa de Est, socialista sau comunista, nu exista un program mai scurt si mai prost de televizor, iar acesta a fost probabil si unul dintre lucrurile care au infuriat lumea si i-a grabit sfarsitul. Pentru ca devine extrem de enervant atunci cand vezi o singura persoana toata ziua la televizor in care se aruncau cu omagii false atunci cand lumea nu avea ce mananca sau trebuia efectiv sa vaneze din timp cozile imense la care se mai arunca cate o ciozvarta sau cate un ciolan. Pana si la oua erau cozi si veneau doar o data pe sptamana, maxim de doua ori…

  Apreciază

 2. Tudor spune:

  Reducerea programului TV,intr-adevar o mare tampenie,nu a avut atat prea multa legatura cu „propagarea cultului personalitatii”,bineinteles nici cu economisirea curentului(o mare prostie!),ci,pur si simplu,cu reducerea posibilitatii oamenilor de a avea acces la informare(chiar si asa cum era ea in perioada comunista) si la divertisment.O idee demna de Ceausescu si,mai ales,de nevasta-sa,care avea o tot mai mare influenta in conducerea statului:”ce le trebuie astora(adica poporului) atata program la televizor?!”In plus,cultul personalitatii exista in practic fiecare tara comunista din Europa,nu doar din Asia,e adevarat de obicei intr-un grad mai redus decat cel promovat de Ceausescu la noi.Iar modelul acestui tip de cult al personalitatii a fost preluat mai ales din China lui Mao decat din Coreea de Nord.
  Insa,chiar si asa,programul TVR nu era „cel mai prost” din toate tarile Europei de Est(apropo,nu exista nici o diferenta intre o tara comunista si una socialista-sunt fix UNUL SI ACELASI LUCRU!).Se mai strecurau,pe ici pe colo,emisiuni si chiar cate un film de buna calitate.Si in legatura cu ce i-a provocat caderea si sfarsitul lui Ceausescu,asta nu a fost legat de programul TV,ci de situatia economica si politica a tarii.Cultul personalitatii si-a avut si el rolul lui in detestarea Ceausestilor si a ceea ce s-a intamplat in ’89,dar impactul acestui rol prin programul TV asupra populatiei nu trebuie in nici un caz exagerat.

  Apreciază

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.