1989-41 8-14 octombrie 1989

Posted: 30/11/2015 in 10 Octombrie 1989, 1989, Scânteia, Săptămâna

https://arheo5tv.wordpress.com/2015/11/30/1989-41-8-14-octombrie-1989/

1989-10-08 Coperta 1

Pe lângă revista Săptămâna, am adăugat și 3 ziare „Scânteia” din datele de marți 10, miercuri 11 și sâmbătă 14 octombrie 1989. Am remarcat un maraton de vizite ale președintelui Ceaușescu în piețele și unitățile ce  asigurau alimentația bucureștenilor. Pur și simplu, Ceaușescu a „patrulat” duminică, luni, marți și vineri în halat alb în vizite de lucru. Duminică și luni a fost împreună cu tovarășa. Am avut senzația unui OPC-ist intransigent, veșnic nemulțumit și mirat că descoperă multe neajunsuri, cosmetizate oricum de mass-media. Părea inocent ca un bebeluș neajutorat care se vede singur în jungla vieții de zi cu zi. Vă recomand să citiți reportajele vizitelor din paginile Scânteii. De altfel, cotidianul îi ține isonul cu articolul „Cum a ajuns morcovul… la apă (sărată)” din pagina 2 de sâmbătă, care critica industria bucureșteană a conservelor ce umplea rafturile alimentarelor cu aceleași 3-4 produse în ditamai magazinul. Joi 12 octombrie 1989 a fost și o ședință a Comitetului Politic Executiv al PCR, unde „microbistul” Ceaușescu a amenințat cu desființarea echipelor Steaua și Dinamo !

A fost și o bucurie pentru telespectatori : miercuri seara, programul a fost schimbat pentru a face loc transmisiunii directe de la Copenhaga a partidei de fotbal Danemarca – România din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal Italia 1990. Meciul a fost câștigat de către gazde cu scorul de 3-0 (la pauză 2-0) Am aflat de la http://www.sportm.ro/Fotbal-intern/exclusiv-ceausescu-a-vrut-sa-desfiinteze-steaua-si-dinamo.html o istorie interesantă pe care o aduc aici, până nu dispare de pe server. „Cu două luni înainte de dramatica lui prăbuşire, Nicolae Ceauşescu era mai preocupat de rezultatul meciului Danemarca – România decât de criza comunismului, care avea în curând să îi semneze sentinţa! Furios pe umilinţa încasată de „tricolori” la Copenhaga (0-3), preşedintele a ameninţat cu desfiinţarea cluburilor departamentale şi s-a lansat într-o incredibilă tiradă vizavi de aranjamentele celor de la „Interne”, invocând presiunile pe care le făceau aceştia asupra arbitrilor!
Ceva putred în Danemarca
Publicăm mai jos un fragment din stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din data de 12 octombrie 1989 ce face referiri la meciul de fotbal dintre Danemarca şi România, desfăşurat în data de 11 octombrie în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial, ediţia Italia 1990. Materialul ne-a fost furnizat de Ion Bucur, lect. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Istorie – Universitatea din Bucureşti.
Discuţia asupra meciului era, după cum se va vedea, în afara ordinii de zi şi, cu toate acestea, Ceauşescu a simţit nevoia să se implice în acest fenomen deşi existau la momentul respectiv probleme mult mai stringente, atât pe plan intern cât şi internaţional, în legătură directă cu disoluţia accentuată a comunismului, care îşi trăgea ultima răsuflare.
Menţionăm că ordinea de zi a şedinţei avea în discuţie chestiuni extrem de sensibile: situaţia economică, convocarea plenarei CC al PCR, convocarea Marii Adunări Naţionale, probleme internaţionale.
Aşa cum aminteam anterior, merită subliniat că regimurile comuniste din Europa erau în faza finală de destrămare.
Complet imprevizibil, Nicolae Ceauşescu deschide aşadar şedinţa cu eşecul naţionalei în Danemarca, asupra căruia opinează intermitent şi Elena, ameninţând repetat cu DESFIINŢAREA cluburilor care au dat jucători (în principal Steaua şi Dinamo) în cazul necâştigării returului. Preşedintele, care îi admonestase la telefon pe cei de la Interne, adică pe şefii lui Dinamo, demască presiunile pe care aceştia le făceau asupra arbitrilor pentru a câştiga meciuri, practică ce „a dus de râpă sportul”. Ceauşescu era deranjat că dinamoviştii convocaţi „nu ştiu să se apere” şi că fotbaliştii lui Ienei „nu au jucat”, fapt considerat inadmisibil.
Cu morala învăţată, România s-a impus pe 15 noiembrie 1989 cu 3-1 şi a câştigat biletele pentru Coppa del Mondo. A fost ultimul meci văzut de Ceauşescu, răsturnat de Revoluţie şi executat în 25 decembrie 1989.


Sursa: Arhivele Naţionale Istorice Centrale, Fond CC al PCR, Secţia Cancelarie, Dosar nr. 60/1989, file 13 (faţă-verso) – 14 (faţă-verso) .”

Referitor la programul TVR, televizarea meciului a fost incertă până în ultima zi, deoarece în „Scânteia” de miercuri, programul tv era identic cu cel din revista Tele-Radio, adică nu avea nici o mențiune despre meci.

Comentarii
 1. Tudor spune:

  Foarte interesant articolul!Imi permit sa fac totusi o observatie,ba chiar doua.Mai intai,nationala Romaniei nu a castigat,absolut concludent,meciul cu Danemarca de la Bucuresti pentru ca,vezi Doamne,i-ar fi facut „morala” Ceausescu!A castigat datorita valorii superioare si dorintei enorme care i-a insufletit pe acei extraordinari jucatori de a merge la un Campionat Mondial.Rezultatul din Danemarca a fost doar un accident,fapt demonstrat de celelalte meciuri jucate de Romania in acea campanie de calificare.Si sa nu uitam ca atunci incepea sa se nasca cea mai buna nationala a noastra din istorie.
  Si al doilea lucru de punctat:fara indoiala ca problemele tarii si ale comunistilor erau cu mult mai presante decat un meci de fotbal,fie el si al echipei nationale(care,oricum,nu avea nevoie de „indicatii pretioase” ca sa se califice la Mondiale),dar Ceausescu avea clar dreptate in privinta unui lucru-manevrele lui Dinamo cu arbitrii si cu meciurile aranjate erau de-a dreptul strigatoare la cer si modul asta de a castiga necinstit ii facea sa-si fure singuri caciula si sa aiba de multe ori probleme cand jucau in cupele europene si erau eliminati din primele tururi.La Steaua aceste manevre nu existau,lucru dovedit si de prestatia echipei in Europa,unde castigase Cupa Campionilor Europeni si mai jucase inca o data finala acestei competii,chiar in anul respectiv,1989.

  Apreciat de 1 persoană

  • outlaw spune:

   In spatele meciurilor aranjate se afla o problema mult mai mare, de care nu stiu cat avea cunostinta Ceausescu: coruptia. Coruptia era in floare si s-a extins pana azi ca un cancer cu metastaze.

   Apreciază

 2. Tudor spune:

  In mod sigur Ceausescu cunostea si problema coruptiei,pentru ca nu avea cum sa nu stie despre ea.Ca poate nu o considera destul de importanta sau alegea sa o ignore in conditiile de atunci,asta e o alta problema.

  Apreciază

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.