1989-47 19-25 noiembrie 1989 Congresul XIV!

Posted: 27/12/2015 in 11 Noiembrie 1989, 1989, Ediţii speciale- Evenimente

https://arheo5tv.wordpress.com/2015/12/27/1989-47-19-25-noiembrie-1989/

Aveți în față cea mai aberantă săptămână din anul 1989 a Republicii Socialiste România. Toată țara trebuia să vibreze pe frecvența celui de-al XIV-lea congres al Partidului Comunist Român. Ciudat, dar populația a așteptat cu speranța că se va întâmpla o minune și Ceaușescu va renunța la putere sau, măcar va anunța îmbunătățiri în viața tot mai cenușie a românilor. Dar nu a fost decât „Noiembrie, ultimul bal”. Eram la liceu, la cămin, așa că am ratat transmisiunile tv. Dar, am simțit pe pielea mea măsurile de siguranță, duminică, 19 decembrie 1989 când am vrut să ies din cămin pentru a cumpăra ziarul „Scânteia” și mi-a fost interzisă părăsirea internatului. Am pe undeva ziarele „România liberă” care detaliază pe 16 pagini mari zilnic desfășurarea congresului, dar voi lăsa asta pentru altădată, când le voi regăsi prin vrafurile prăfuite.

Vreau să vă atrag atenția asupra programului tv odios prin suprasaturarea politică. Același lucru repetat și multiplicat la infinit ca de un hidos caleidoscop deformat. Pe parcursul celor 7 zile nu s-a transmis nici un film sau serial, nici măcar Telefilmoteca de ghiozdan. Dar cu desenele animate ce au avut ? Aici punctez simbolic esența aberațiilor deceniului 80: inocența copilăriei călcată în picioare de propaganda deșănțată orwell-iană.

Dacă la toate celelalte congrese de până acum (ultimul în 1984), era prinsă în programul tipărit transmisiunea directă a deschiderii congresului ( asta presupunând și cele câteva ore când președintele Ceaușescu citea vreo sută de pagini reprezentând Raportul congresului), acum în 1989 nu s-a menționat nimic în programul „Tele-Radio”. Totuși, așa cum anunța pe prima pagină ziarul „România liberă” de luni, 20 noiembrie 1989, de la ora 9.00, posturile de radio și televiziunea vor transmite deschiderea lucrărilor congresului. Nu am la îndemână alte ziare, dar sunt sigur că vineri s-a transmis în direct ședința de închidere la care a luat cuvântul proaspătul reales secretar general al PCR, precum și marea manifestară populară de după Congres, unde Ceaușescu a făcut o „baie de mulțime”. Oricum, bănuiesc că programele tv au suferit multe modificări, Telejurnalele durând cel puțin o oră.

Dar, pentru că speranța moare ultima, vreau să vă atrag atenția asupra unui interviu acordat pe 11 noiembrie 1989 de președintele Ceaușescu unui ziar din Kuweit, ai cărui reporteri erau chiar proprietarul-editor alături de directorul general. Interviul se află în paginile 1 și 4 din România liberă din prima zi a congresului. Voi cita două paragrafe interesante : „Trebuie să vă spun deschis că nu ne simțeam cu adevărat independenți și liberi când alții stăteau, cum se spune, la ușă să le plătim datoria și încercau să pună tot felul de condiții privind modul cum ar trebui să organizăm mai bine activitatea economico- socială. De altfel este cunoscut că și acum Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială – nu mai vorbesc de celelalte bănci și monopoluri imperialiste – pun condiții foarte grele și se amestecă inadmisibil în treburile interne ale statelor, dirijând – și din păcate dirijând prost – activitatea din diferite țări. Subliniez aceasta pentru că nici o țară care a urmat sfaturile organismelor economice mondiale nu a reușit să obțină realizări pe calea dezvoltării economiei și ridicarea nivelului de trai al propriului popor” ; „De altfel, încă din 1965 România a renunțat la concepția modelului unic și a considerat că trebuie să realizeze socialismul corespunzător realităților din România. Am încetat să-i mai copiem pe alții, să ne mai ploconim în fața altora1989-11-19 Coperta 1

Comentarii
 1. outlaw spune:

  Ceausescu e exemplul cel mai bun al omului corupt de putere si inconjurat de un anturaj prost. Dincolo de prostiile imense pe care le-a facut, avea fler in materie de politica si in general si-a ales consilieri capabili.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Tudor spune:

  Ceausescu NU E „exemplul cel mai bun al omului corupt de putere si inconjurat de un anturaj prost”.Sint alte exemple mult mai bune in aceasta privinta.Ceausescu nu era vreun erou sau vreo capacitate deosebita,stricat de putere si de anturaj.Nu sint de acord nici cu faptul ca avea fler politic(se pot cita destule cazuri cand a dovedit contrariul) si nic macar ca si-a ales „in general” consilieri capabili.Oricum,respectivii consilieri mai trebuiau si ascultati si folositi atunci cand era nevoie si dadeau sfaturi potrivite,nu era suficient doar sa-i aiba pe langa el.

  Apreciat de 1 persoană

  • outlaw spune:

   Personal, privind la programele TV de atunci, vad clar cresterea treptata a cultului personalitatii, ceea ce mi se pare o dovada clara a faptului ca Ceausescu era intr-un anturaj prost si se crampona de putere.

   Erou nici nu se pune problema ca ar fi. Fler politic a avut, si n-a fost singurul politician care a facut greseli. Cele mai grave au fost, dupa mine, abandonarea relatiilor cu Statele Unite si ignorarea contextului intern si international al anilor ’80, in special al anului 1989, cand regimul se putea schimba fara varsare de sange. Faptul ca a dat putere Securitatii si i-a adus la putere pe membrii familiei l-a inconjurat de un anturaj prost. Sunt momentele in care intr-adevar nu a mai ascultat de specialistii pe care-i mai avea.
   Oricum, zilele comunismului in Europa erau demult numarate, asta n-a inteles el, a ignorat total faptele care erau clare ca lumina zilei pana si pentru oamenii simpli in 1989.
   Prost n-a fost, cu siguranta, altfel nu ar fi ajuns sa conduca o tara si, in ciuda faptului ca avea doar patru clase, sa inteleaga concepte economice gen „balanta de plati”.

   Apreciază

 3. Tudor spune:

  Cultul personalitatii a crescut inca de la inceputul anilor ’70.In anii ’80 ajunsese la maxim.Si nu atat anturajul a fost sursa cultului personalitatii lui Ceausescu,cat EL INSUSI,pentru ca si-a dorit sa fie adulat si vazut ca cel mai mare roman al tuturor timpurilor.
  Bineinteles,orice politician(si chiar om politic) poate face greseli.Dar flerul politic al lui Ceausescu,daca intr-adevar l-a avut,a fost foarte redus si s-a manifestat doar la inceputul perioadei cand a condus Romania.Dupa aceea,deciziile din ce in ce mai proaste,atat in privinta politicii interne,cat si acelei externe(care au dus la situatia foarte proasta a Romaniei in 1989) s-au acumulat din ce in ce mai mult si dovedesc lipsa de fler politic a lui Ceausescu.Relatiile externe au fost serios compromise nu doar cu Statele Unite,dar si cu celelalte tari importante din Occident si chiar cu Uniunea Sovietica,in ultimii ani de dinainte de ’89.Pe urma,el era pur si simplu INCAPABIL sa renunte la putere si sa o faca fara varsare de sange,dupa atatia ani in care se vazuse drept unicul far calauzitor(alaturi,eventual de nevasta-sa,care a capatat un rol tot mai mare si nefast in conducerea statului-ceilalti membri ai familiei nu au avut o influenta prea mare in procesul de conducere al statului) al poporului roman.
  Securitatea AVEA ORICUM PUTERE si inainte de Ceausescu si la inceputul conducerii sale.E adevarat ca,in ultima parte a acestei conduceri,influenta si puterea Securitatii a crescut.
  Prost nu o fi fost,dar nici o persoana cu adevarat inteligenta nu era.Avea,mai degraba,o viclenie nativa care l-a ajutat sa se ridice pana unde s-a ridicat si,in timp,invartindu-se in cercurile puterii,sa priceapa si anumite concepte.Nu trebuie uitat ca a ajuns sa conduca tara la aproape 50 de ani,totusi.In plus,din pacate,sunt destule cazuri,cand la conducerea tarilor au ajuns daca nu prosti(desi si asta s-a intamplat),cel putin persoane cu o inteligenta limitata.

  Apreciază

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s