Radio Tele Şcoală nr.44 / 29 aprilie- 11 mai 1974

Posted: 05/06/2016 in 04 Aprilie 1974, 05 Mai 1974, 1 Mai, 1974, Radio Tele Şcoală

https://arheo6tv.wordpress.com/2016/06/05/radio-tele-scoala-nr-44-29-aprilie-11-mai-1974/

Este foarte posibil ca acesta să fie ultimul număr al revistei „Radio Tele Școală” în formatul bilunar. Bănuiesc că dispariția revistei are legătură cu Nicolae Ceaușescu. Am descoperit în revista „România literară” stenograma ședinței secretariatului CC al PCR din data de 1 mai 1974, când s-a luat decizia de „reducere substanţială a tirajelor, formatului, numărului de pagini şi ritmului de apariţie a ziarelor şi revistelor, precum şi suprimarea unora dintre ele. Motivele principale invocate de către N. Ceauşescu au fost necesitatea economisirii hârtiei şi ameliorarea conţinutului publicaţiilor din punct de vedere ideologic. Măsurile luate au dus şi la restrângerea cu mai mult de o pătrime a personalului din redacţii, cei disponibilizaţi trecând în bună măsură în aparatul de propagandă propriu-zis” . Dacă aveți timp, vă recomand să citiți întreg textul, (din păcate, cred că e incomplet)  http://www.romlit.ro/stenograma_edinei_secretariatului_cc_al_pcr_din_ziua_de_1_mai_1974 . Cea mai savuroasă este afirmația cinică, dar sinceră a președintelui Ceaușescu „Am şi propus astăzi să facem o redacţie unică pentru presa centrală şi ar fi suficient, pentru că, în afară de cîte un articol luat de la cîte cineva, se publică aceleaşi materiale. Informaţiile externe sînt aceleaşi, informaţiile interne la fel şi mai este cîte unul care scrie cîte un articol, dar din care nu înţelegi nimic. Am pus astăzi trei ziare pe masă şi toate seamănă leit nu numai în ce priveşte pagina internaţională. În toate scrie acelaşi lucru numai aşezarea este diferită, după imaginaţia fiecăruia. Noi am mai vorbit nu o dată că nu este nevoie să reia toate aceleaşi ştiri. Ştirile internaţionale se dau de către televiziune de 3-4 ori pe zi şi atunci în ziare ar trebui să apară lucruri mai deosebite.”   Oare așa se explică absența din anticariate și din colecția mea a programelor „Radio-Tv” pentru anul 1974 ?

Colaborarea dintre Radio-Televiziunea Română și Ministerul Învățământului nu s-a oprit odată cu dispariția acestei reviste, în scurt timp apărând unele broșuri cu periodicitate instabilă („apare când iese de sub tipar!”). Sper ca la un moment-dat să procur cât mai multe și să fac o sinteză cu publicațiile „Radio Tele Școală” din perioada 1974-1983.(am vreo 15, dar bănuiesc că sunt mai multe). Odată cu reducerea programului radio-tv de la începutul anului 1982, reducerea progresivă a emisiunilor de instruire școlară a dus la dispariția totală a publicațiilor de profil. După anul 1989, s-a reluat tradiția și în februarie 1991 a apărut numărul 1 al revistei TeleȘcoală, pe care vi-l voi prezenta în cel mai scurt timp.

Acest ultim număr conținea programul pentru 1 mai 1974. Bănuiesc că era ceva provizoriu, deoarece nu cred că ar fi avut programul unei zile absolut normale, de exemplu, emisiunea Tele Școală. Am văzut doar un ziar Scânteia din 2 mai când programul coincidea cu cel din revistă, adică ceva banal, nimic special pentru o sărbătoare legală, scrisă cu roșu în calendar.. Senzația mea e că s-a lucrat pe 2 mai 1974, iar ziua liberă a fost mutată sâmbătă, deoarece observ un program de sărbătoare la tv, fără a se întrerupe emisia la amiază, așa cum se întâmpla sâmbăta. Radio Tele Scoala 1974-44 01Radio Tele Scoala 1974-44 32

Comentarii
  1. betino31 spune:

    Cam așa se explică de ce au dispărut reviste ca Racheta Cutezătorilor, singura revistă științifică pentru copii, după o apariție de numai 5 ani și tot din această cauză numărul de pagini al revistei Cutezătorii s-a redus până la 12 pagini, iar pe timpul vacanței apărea numai lunar în iulie și august 1987, 1988 sau 1989, de exemplu. Dacă ați observat, calitatea hârtiei diferă la almanahuri și reviste după 1974, în sensul că paginile dedicate tovarășului și marilor sale realizări erau de cea mai bună calitate, mai albă și mai groasă, desigur cu imagini color, iar celelalte articole și teme erau tipărite pe hârtie mai subțire și mai negricioasă, reciclată, cel mai probabil și în care predominau imaginile alb-negru. Tovarășii din tipografie nu-și permiteau totuși să-l publice pe nea Nicu pe hârtie reciclată sau de calitate mai slabă. Revistele Cinema, Lumea etc se tipăreau pe hârtie de ambele calități.

    Apreciat de 1 persoană

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.