1957 Almanahul celor mici (Luminița)

Posted: 16/07/2017 in 1957, Almanah, Luminiţa

https://arheo8tv.wordpress.com/2017/07/16/1957-almanahul-celor-mici-luminita/ 

Nemaiavând nici o revistă Luminița, am zis să postez antologia editată de revista Luminița sub titlul „Almanahul celor mici 1957”. Este structurat în 5 părți dedicate anotimpurilor: se începe cu iarna și se termină, din nou, cu iarna. Mai sunt și 4 planșe color dedicate poveștilor lui Ion Creangă: Harap Alb, Dănilă Prepeleac, Capra cu trei Iezi și Punguța cu doi bani.

Din cuprinsul Almanahului semnalez poeziile: „Bucurie” de Mihai Beniuc, „Bucegii” de Mihai Negulescu, „Ce știi despre comuniști” de Ștefan Iureș, „Poveste adevărată”, „Lenin și prichindeii” și „Fetița cu chibrite” de Victor Tulbure, „Ninge” și „Doi iepuri” de Otilia Cazimir,  „Martie” și „Prințul Miorlau” de Nina Cassian, „1 Mai” de Alfred Margul Sperber, „Primăvara” de Else Kornis, „Partidul” de Marcel Breslașu, „Vecinica” și „Cioara” de Gica Iuteș, „Rapsodii de primăvară” de George Topârceanu, „Zdreanță” de Tudor Arghezi,  „Ploaie” de Rodica Toth, „Cântec” (interrasial) de Marcel Breslașu, „Tancul grânarelor” de Ion Serebreanu, „La pescuit”, „Stuful” și „Draga” de Mihu Dragomir, „Suntem școlari” de Marcel Mureșanu, „7 Noiembrie” de Valeria Boiculesei, „Un cântec pentru pace” de Cicerone Teodorescu, „Ciobanul și Regele Dovleac” de Horvath Istvan, „Steluță albă” de V. Anițescu, „Vrăbiuța” și „Dragul nostru Moș Gerilă” de V. Popa, „Negru și alb” de Iovan Iovanovici Zmai, „Prăvălia lui Moș Gerilă” de Mircea Pavelescu, „Cămila” de Herman Stolper, „Cu plugușorul la colectivă” de Alexandru Andrițoiu și … Nicolae Labiș (?).

Alte texte : „A fost odată un băiețel pe un gard” și „Pe arici nu-l chem la mine” de Octav Pancu-Iași, „Aritmetica lui Creangă” de Gheorghe Mărgărit, „Poveste despre șase băieți” de Iulius Fucik, „Împărăteasa Perie de dinți” de S. Moghilevskaia, „Cocostârcul albastru” de Mihail Sadoveanu, „Măria sa, Moșul” de Vladimir Colin, „23 August” de Petru Dumitriu, „Prietenul meu, Silică” de Mihu Dragomir, „Aventurile lui Cipollino” de Gianni Rodari, „Scoicile” de Victor Vântu, „Poveste despre micile rândunele care au zburat zece mii de li” de Țin-Cijao-Ian, Bună ziua, Rică!” de Octavian Sava, snoava „Cum a ajuns Păcală… Vodă” de Alexandru Mitru.

Mai sunt și multe alte informații, jocuri, mici benzi desenate naive, câteva planșe educative.

Comentarii
  1. betino31 spune:

    Felicitări pentru această postare. Un almanah pentru copii din anii 1950 este ceva foarte greu de găsit. Cred că abia la sfârșitul anilor 1970 s-au editat almanahuri pentru copii an de an. Între anii 1920-1940 au mai apărut almanahuri editate de reviste pentru copii gen Universul Copiilor sau Dimineața Copiilor sau alte edituri, dar după 1949 nu am mai văzut niciunul până la acesta din 1957.

    Apreciat de 1 persoană

Vă pot ajuta cu ceva ... ?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.